donderdag 28 maart 2013

Hazelnoot-koffiecupcake met mokka-toppingAmai, de titel alleen al is een mondvol... Wacht tot je dat cakeje probeert, dan is 't helemaal om zeep :)Ik had moeite om foto's te kiezen, dus hou je klaar voor een overload!

Dit is er eentje voor de mensen die bij de crèmekar (waar is de tijd begot! hallo zomer?) altijd mokka, praline, stracciatella en van die toestanden bestellen. Ik dus ook!
Deze cupcake heeft het allemaal... Bruine suiker, geroosterde nootjes, koffie ... Zou dat mogen, cake als ontbijt?
Noten roosteren in de oven was nieuw voor mij, en mijn god, ik zou het dus alle dagen willen doen. Wat een geur! Als je ze hebt geblend zou ik een uurtje met mijn hoofd boven die pot willen hangen, amai! Conclusie: dit is een wintercupcake, waarmee ik de winter voorgoed wil afsluiten. Laat maar komen dat fruit!Je mag zelf bepalen of je vindt dat dit er al lekker uit ziet. Ik heb de pot alleszins met mijn vinger uitgelekt, ik hoop dat je maag het ook aankan, want het is het waard! Ook geweldig budgetvriendelijk, want je maag wil geen avondeten meer hierna. Voor een dag of drie. Score!

Hazelnoot-mokkacucake met mokkatopping

Bron: Delicious bakboek (ge-ni-aal boek)
Voor 12 cakejes

Duur: 20 minuten bereiding + 20 minuten baktijd

Ingrediënten:

130 gr gepelde hazelnoten (tip: Spice bazaar!)
80 gr zachte boter
160 gr bruine of lichtbruine basterdsuiker, of een mengeling, doe waar je zin in hebt
2 eieren + 1 eierdooier
65 ml sterke koffie
100 gr gezeefde bloem
3 tl bakpoeder, mee gezeefd
een snuifje nootmuskaat

Glazuur:

250 gr poedersuiker (is één doosje, inderdaad, niet bij nadenken)
100 gr zachte boter
30 ml koffie waar uw haar van recht komt
eventueel wat nutella

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de hazelnoten in een ovenschaal en rooster ze 10 minuten. Laat een beetje afkoelen, en blendt in de keukenmachine. Hang er vooral uw hoofd boven!
Meng de boter met de suiker tot een zacht mengsel. Voeg één voor één de eieren toe, roer telkens tot het ei volledig is opgenomen. Doe er daarna de espresso bij en mix goed. Daarna mogen de hazelnootjes erbij, samen met de bloem, het bakpoeder, de nootmuskaat en eventueel een mespuntje zout.
Vul de vormpjes met het beslag en bak ze ruim 20 minuten, afhankelijk van je oven. De cake moet wat terugveren als je er op duwt. Je mag de oven ook niet opendoen voor die 20 minuten om zijn, anders zakt alles in. En da's sneu.
Neem ze uit de oven en laat zeker 5 minuten afkoelen voor je ze uit de vorm neemt. Laat ze daarna nog verder koelen.


Ondertussen, terwijl je oven zijn werk doet, kan je de mokkatopping maken, als je dat wil. Mocht je een energie-dipje hebben, dit is ideaal voor een flinke sugarrush. Of instant diabetes. Meng de zachte boter met de poedersuiker, en de koffie. Mix een vijftal minuutjes, tot het goed luchtig is. Verdeel het glazuur daarna over de cakejes, en waan je in de suikerhemel...
1 opmerking: