zondag 10 maart 2013

KokosrotsjesVandaag alweer een recept van iets dat moeilijker lijkt dan het werkelijk is. Maar écht, 't is zo simpel! Er is maar één voorwaarde aan dit recept: je moet van kokos houden... Als je aan de kassa van de supermarkt eerder naar een mars dan een bounty grijpt, dan is dit mogelijks niets voor jou. Maar je kan er natuurlijk altijd andere mensen mee blij maken, en ze verpakken als cadeautjes!

Zoals ik zei, supersimpel, want zelfs de ingrediëntenlijst is onnozel kort. Je hebt er enkel maar eieren, suiker en geraspte koks voor nodig.


De bloemen heb je niet nodig, maar zijn altijd schoon voor foto's.


De eitjes scheiden (ik maak morgen omelet deluxe met een deel van die dooiers ), en voor één keer hoef je het eiwit zelfs niet op te kloppen!Wat je wel moet doen, en dat lijkt een beetje griezelig, is het eiwit mengen met de suiker, en opwarmen op een laag vuurtje. Roeren tot de suiker opgelost is en het dus de consistentie heeft van -sorry- proper snot.


Zoals te verwachten was (aangezien het het enige resterende ingrediënt was enzo) smijten we daar een hoop kokos bij (gevonden in de Spice bazaar, haja!)
Alle witte ingrediënten geven een witte berg lauwe plakkerige brij. Tip: leg overal in je keuken handdoeken, zodat na afloop van dit recept niet elk handvat in je keuken plakt. Het kan, geloof mij.Spuitzak of lepels, het kan allebei, maar een spuitzak (met een brede spuitmond, mag gekarteld) geeft de mooiste torentjes. Niet vergeten je spuitzak meteen uit te spoelen hierna, want het plakt as hell.


Na 10 minuten oven krijg je dit! Hoera voor mooi eten!

Voor 2 bakplaten vol (de hoeveelheid hangt nogal af van de grootte van je rotjes)
25 minuten (incl. baktijd)
Naar Jeroen Meus.


Ingrediënten

5 eieren (enkel het eiwit)
225 gr suiker
275 gr geraspte kokos

Bereiding

Weeg alle ingrediënten af. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Scheidt de eiwitten van de eigelen, bewaar de eigelen voor een andere bereiding. Doe de eiwitten in een kookpotje, en zet op een laag vuurtje, samen met de suiker. Het mengsel mag nooit koken, het moet gewoon zachtjes aan smelten. Als de suiker gesmolten is, neem je de pot van het vuur.
Als het mengsel 5 minuutjes is afgekoeld, kan je de kokos erbij doen, en tot een homogene massa mengen. Dit mengsel doe je in een spuitzak met een brede mond en verdeel je in kleine "rotsjes" over een met bakpapier* of siliconenmatje beklede bakplaat. Je hoeft geen rekening te houden met eventuele uitloop, de rotsjes mogen dicht bij elkaar zitten. Na een tiental minuutjes in de oven is het gewoon de kunst om eraf te blijven die je de rest van de dag mag gaan beheersen. Of niet!

Succes!Deze blijven zeker enkele dagen goed, maar bewaar ze wel in een afgesloten potje.

* Ik recycleer bakpapier vaak enkele keren, want ze maken dat belachelijk duur voor zo'n klein rolletje. gewoon opvouwen en terug in de kast! 

4 opmerkingen:

 1. Ziet er jummy uit en is heel duidelijk uitgelegd, één van de komende weken ga ik het eens proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klinkt heerlijk! Ga ik dit weekend proberen! We love kokos!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. als je het eiwit klopt met de suiker en daarna de kokos er doorheen roert worden ze wat luchtiger :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik had wit (sorry) snot hihihihi en mijn kokos was te fijn (volgend de kenner hier) de rotskes waren te plakkerig, wat doe ik fout?

  BeantwoordenVerwijderen