zondag 24 februari 2013

Crunchy appelmuffinsTijd voor nog meer zoetigheid!

Vandaag zijn het appelmuffins, waarbij we ver weg blijven van rozijnen... Want ik lust dat langs geen kanten. In 75% van de gevallen krijg je in restaurants bij warme appeltaart rozijnen! Get lost! Dit is een rozijnvrije blog ;)Ook voor dit recept hoef je geen al te speciale dingen in huis te halen, ik maakte deze muffins omdat enkele appels melig lagen te worden. Ik heb ook nog een hele goeie oplossing voor bananen die bruin liggen te worden ook, maar dat is voor een andere keer. 
Bij appels hoort kaneel... Dat dan weer wel. Als je daar geen voorstander van bent, vervang ze dan gerust door rozijnen. Er hoeven hier trouwens totaal geen kaneelstokjes in, dit was gewoon visueel aantrekkelijker dan mijn onnozel potje kaneel uit de GB.
In het originele recept werd een mix van gewone bloem en volkoren bloem gebruikt, maar ik had enkel gewone bloem, dus het moest dan maar zo...

Bruine suiker erbovenop - altijd goed! Minder goed voor de lijn, maar een dikke lijn is ook een lijn, voilà.
Tijdens het bakken doe je gerust de afwas, of uw nagels, of ge hangt de was op, altijd genoeg te doen hier op een zaterdag!
Voor een 18-tal muffins
Recept afkomstig van Smitten Kitchen, lichtjes gewijzigd
Bereidingstijd: 40 minuten, incl baktijd.

Ingrediënten

120 gr boter, op kamertemperatuur
250 gr bloem 
1 kl bakpoeder
een snuifje zout
1 el kaneel
100 gr witte suiker
100 gr bruine suiker
1 ei
1 deciliter melk
2 appels, type maakt niet uit


Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°. Laat de ovenplaat/rooster eruit, en zet deze vol met genoeg vormpjes. In de vormpjes doe je dan je favoriete papiertjes (in dille en kamille hebben ze hele mooie, of de hema)

Meng de boter en de suiker, maar hou een beetje bruine suiker apart, om de muffins op het eind af te werken (als je zoals ik er niet op tijd aan denkt boter uit uw frigo halen, zet ze dan even op de chauffage of in de microgolf, zorg dat het gewoon niet al te lopend wordt). Als alles mooi vermengd is, roer je ook het ei eronder. Daarna giet je zachtjes onder het mixen de melk erbij. Hier moet je wel even opletten, want het deeg kan dan iets doen dat lijkt op schiften. Niet dat iets doet met de smaak, maar het ziet er niet echt geweldig meer uit. Dus doe zachtjes aan.
In een andere kom meng je de resterende ingrediënten, met uitzondering van de appels. De bloemmix mag dan bij de rest van het deeg, tot het een homogene massa wordt. 
Schil, ontpit en versnij de appels in stukjes. Niet te groot, ik verdeel een kwartje appel meestal in vier, en dan nog eens in vier. Voeg de appelstukjes toe aan het deeg.

Verdeel het deeg over de vormpjes (ik doe dat altijd met 2 gewone lepels, werkt het netst) en zet ze in de oven. De muffins zijn klaar na een 20-tal minuutjes, als een houten prikker clean uit je koekjes komt.

Nu nog een tasje koffie of thee, en die zondagmiddag zit goed!


Nog even een tip: Smitten Kitchen is een super-site, maar die hoeveelheden zijn echt vervelend om mee te werken. Hier is een tool die je veel tijd en frustratie gaat besparen. 't Is graag gedaan.2 opmerkingen:

  1. Getest & goedgekeurd (ook door de tafelgenoten!). Leuke blog! Groetjes, Sara

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dankjewel! Altijd fijn als ik hoor dat mijn receptjes gebruikt worden én dan nog in de smaak vallen ook :)

    BeantwoordenVerwijderen