zondag 24 maart 2013

Jasmijntheekoekjes


Vandaag een bijzonder koekje... met jasmijnthee! You hate it or you love it, dus het is er eentje voor de durvers. Ook al smaken ze best wel neutraal, ze ruiken gewoon naar jasmijn als ze uit de oven komen. Ook leuk om cadeau te doen aan iemand die Jasmijn noemt ;)


Ik heb gewone jasmijnthee gebruikt, met zwarte thee eronder. Je kan ook bijzondere met bloemetjes gebruiken, maar ik weet niet of dat het geld waard is, de mijne waren alleszins geslaagd zo.Thee verbrijzelen, weer iets dat ik nog nooit had gedaan...

Het is wel weer zo'n recept waar je een beetje tijd voor nodig hebt, aangezien het deeg even moet opstijven om er goed mee te kunnen werken. Je kan daarvoor alweer de diepvries aanwenden, in geval van tijdsnood (zou niet mogen op een zondag, dan mag alles op het gemak!).
Amandelen, ééntje per koekjes, maar je kan ze ook verkruimelen en over de koekjes strooien voor je ze bakt. Of allemaal zelf opeten, want dat is zo lekker! En niet eens ongezond (in tegenstelling tot de rest van het koekje)


Jasmijnkoekjes

Voor een twintigtal koekjes
Bron: Delicious Bakboek

Duur: 10 minuten + 1 uur opstijven + 10 minuten bakken

Ingrediënten:

2 el jasmijnthee
125 gr zachte boter
100 gr kristalsuiker
1 el vloeibare honing
1/2 ei, losgeklopt
150 gr gezeefde tarwebloem (andere mag ook)
1 tl bakpoeder
evenveel blanke amandelen als je koekjes hebt.

Bereiding:

Maal je jasmijnthee fijn in een vijzel. Vermeng de boter, suiker en thee tot een gladde massa. Voeg er het ei aan toe, en roer tot het helemaal opgenomen is. Zeef de bloem en het bakpoeder boven de kom, en spatel het door de rest. Maak een bal van het deeg, op een bebloemd oppervlak, en verdeel in twee gelijke delen. Die twee delen rol je tot een worst van een centimeter of tien. Wikkel ze in plastic folie en leg minstens een uurtje in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180°C.
Neem de deegworstjes eruit, nadat uw huisgenoten zich luidop hebben afgevraagd wat dat in godsnaam is - nee, het is geen kruidenboter - en snij in sneetjes van 1 cm. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat, en duw er een amandeltje in. Je kan ook verkruimelde amandelen strooien over het koekje. Bak een kleine 10 minuten, tot de randjes bruin beginnen te zien. Het is normaal als de koekjes nog wat slap lijken als je ze uit de oven haalt. Het is ook volstrekt normaal dat er een theegeur uit je oven komt!

Verplaats ze na 5 minuten afkoelen naar een rooster, zodat ze wat harder kunnen worden. Done!Geen opmerkingen:

Een reactie posten