dinsdag 12 maart 2013

Chili con carne

Hierzie, het eerste niet-zoete recept van deze blog! Het moest er eens van komen... Met deze temperaturen is het een ideaal opwarmertje.
Waarschuwing! De foto's zijn niet zo suikerzoet yummie zoals op de rest van de blog! Het eten zelf dan weer wel, haja!Chili con carne is niet iets wat ik maak op een weekavond, maar eerder in het weekend, om bij je bezoek te kunnen zijn dat komt eten, en om nadien de pot uit te likken...Je hebt er een flinke portie groenten en kruiden bij nodig, maar dat is net wat ik er zo lekker aan vind!Eens je alles bijeen hebt verzameld, mag je helemaal Chainsaw Massacre-gewijs losgaan op je groenten. In mootjes die handel!En vanaf dan is het prutteltijd... Ook in 't paars blijkbaar.
Recept voor 4 personen
Bron: Jeroen Meus
Duur: minimum 1u20 min

Ingrediënten

2 uien
1 teentje look
4 stengels selder
2 wortels
2 paprika's, kleur naar keuze
boter
500 gr rundergehakt
1 kaneelstokje
1 kl komijnpoeder
1 kl paprikapoeder
1 kl chilivlokken
enkele laurierblaadjes
enkele takjes tijm (gedroogd mag ook)
25 cl rode wijn
1 blik rode bonen (400 gr)
1 blik tomaten in stukjes (400 gr)
140 gr tomatenpuree, geconcentreerd
1 blik tomatensap (een V8'tje)
1 potje zure room
olijfolie

Voor de rijst (maar je mag dat ook met iets anders eten hé, mij geen probleem):

400 gr rijst
2 sjalotten
800 ml groentenbouillon
olijfolie


Eerst maken we de chili, want dat duurt het langst.
Snij alle ingrediënten in kleine blokjes. Zet een ruime pot op een middelhoog vuurtje, met wat olijfolie erin. Eens het vuur heet is, doe je de ajuin en look in de pan. Laat even stoven, tot de ui glazig is. Voeg vervolgens de selder en wortel toe, en roer regelmatig om. Daarna mag je de paprika er bij doen, samen met de chilivlokken. Laat dit zo'n tiental minuten aanstoven, roer af en toe om.
Ondertussen smelt je in een pan wat boter voor het gehakt. Als je boter gesmolten is, bak je het gehakt rul (niet té klein, anders wordt het prut). Onder het bakken voeg je de kruiden toe: de kaneelstok, laurierblaadjes, paprika en komijn. Iedereen die zich tot nu niet bewust was van je gekook, kom nu kijken wat er zo lekker ruikt (true story). Schenk er de rode wijn bij, laat de alcohol uitkoken.
Doe het vlees bij de groenten. Hierbij mag je dan de resterende ingrediënten doen: de bonen, het groentensap, de tomatenblokjes -en puree. Veel tomaat in ene keer! Roer nog eens goed om, en laat minimum 45 minuten op een laag vuur pruttelen, met het deksel op de pot. Ik liet het 1,5 uur doorstoven, en ik heb geen klachten gekregen.

10 minuten voor je gaat eten, kan je aan de rijst beginnen. Snij de sjalot in klein stukjes en stoof aan in wat olijfolie. Doe er na een minuutje de rijst bij en laat even meebakken. Schenk de bouillon op de rijst, en kook tot alles gaar is. Roer tussendoor af en toe eens om, zodat de rijst niet aan de bodem kleeft.

Serveer de rijst met de chili en een lepeltje zure room (geen schrik hebben, het doet echt wat extra!).

Zeg nu zelf, dat viel mee qua moeilijkheid hé? Maken die handel!

1 opmerking: