maandag 17 juni 2013

Appelcake met zoute karamelsausAf en toe is het wel eens tijd voor iets lekker zoet. Het soort zoet waar je met een lepel en een pot al genoeg aan hebt, voor een hele avond. DUS: i was thinking, zoute karamel. Dat het niet mier-mierzoet zou zijn, maar met ee nvleugje zoute. Klinkt goed. Gezien ik niet zo'n vanille(ijs)fan ben, vond ik dat appels the next best thing waren om met karamel te combineren. Maar deze blog zou geen bakblog zijn als ik gewoon appels zou eten! Bijgevolg, een basisappelcake recept, uiteraard zonder rozijnen (waarom? echt, waarom?).

Als excuus voor zoute karamelsaus maakte ik dus een appelcake, een klassieke quatre-quarts met stukjes appel in. Kan echt niet misgaan!Karamelsaus is een ander paar mouwen. Ik heb al eerder gewoon karamel gemaakt (zie hier), maar niet zo'n sausje. Leve internet voor het geven van bergen recepten en varianten! De beschrijving gaat een beetje eng klinken, en dat was het voor mij ook wel. Je moet namelijk gewoon suiker smelten, maar dan zonder water. Dat klinkt niet alleen pokkewarm, dat is gewoon pokkeheet. Eén keer niet blijven kijken en je hebt zwarte karamel, of geen bodem meer aan je pan! Er schuilt ook geen chemicus in mij, dus ik heb dat op de gok gedaan, zonder thermometer; Oogjes heb ik wel, en dat is genoeg om deze saus te fabriceren.Appelcake met zoute karamelsaus

Genoeg voor 1 cake en een flink potje saus (55 ml)

Bereidingstijd: 
Cake: 15 minuten voorbereiding, 50 minuten bakken; Saus 30 minuten + afkoelen

Ingrediënten

Cake
200 gr boter
200 gr bloem
200 gr suiker
4 eieren
1 zakje vanillesuiker
flinke snuif kaneel
1 eetlepel bakpoeder
2 appelen

Karamelsaus
200 gr suiker
70 gr boter, in kleine stukjes (formaat ijsblokje)
120 ml room (volle)
fleur de sel

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Smelt de boter. Meng met de suikers, eieren, bloem, kaneel en bakpoeder. Snij de appels in stukjes, zoals je wil; Je kan ze in blokjes doen en onder het deeg mengen, of in schijfjes en op een rij leggen.
Zet in de oven gedurende 40 à 50 minuten, afhankelijk van je oven of je vorm. Laat afkoelen en ontvorm.

Voor de saus: Zet alles afgemeten en gewogen in de buurt van je pannetje op het fornuis. Zorg dat je ongestoord kan werken, want je hebt alle aandacht nu even nodig. Zorg ook voor een getrainde arm (veel roerwerk jongens, zelfs voor mijn getrainde arm).
Zet een pot met een ietwat dikke bodem (dat kan een sauspannetje zijn, gewoon niet te groot) op een matig hoog vuur (een 7 op een schaal van 1 tot 10) met de suiker er in. Alléén de suiker. Roer nu onafgebroken. Het gaat even duren, maar na een tijdje gaat de suiker klonteren tot grotere brokjes. blijf roeren, na nog een tijdje gaan de grotere brokjes beginnen smelten. Dit hele gedeelte duurt +/- 10 minuten, dus wees geduldig.  Als de suiker helemaal vloeibaar wordt, zal hij ook beginnen kleuren. Eens dat begint, stop je met roeren en mag je alleen maar roeren door de pan te bewegen. Het is trouwens niet erg als er wat brokjes aan de zijkant blijven kleven, je zal wel genoeg hebben. Als de saus donker amberkleurig is (de kleur van karamel, ja, beter kan ik het niet uitleggen), neem je de pot van het vuur. Nu doe je er voorzichtig de blokjes boter bij, één voor één. Niet gooien, want die suiker is nu héél heet en je kan daar echt geen spatjes van gebruiken op je vel. Het gaat wat bruisen, dus je roert weer tot de boter is opgenomen. Vervolgens doe je er de room bij, en roert tot die is opgenomen. Dan kan je er zout bij doen, naar smaak. Giet alles in een bokaaltje dat je kan afsluiten (bewaart zeker 2 weken in de koelkast) en zet de pan met veel water terug op het vuur, want er is geen andere manier om die pan proper te krijgen dan opnieuw te verwarmen... Laat de saus afkoelen.

Nu kan je karamel eten, op je cake, of met een lepel, of je vingers...
1 opmerking:

  1. Ik denk dat we hetzelfde recept voor zoute karamelsaus gebruiken.
    Superlekker, en niet zo heel moeiljk te maken. Heb sinds ik het recept gevonden heb, standaard een pot ervan in de frigo staan!
    Nog niet geprobeerd in combo met appelcake. Moet ik eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen