vrijdag 8 november 2013

Drie keer appelcake!


Ik heb toffe collega's, het moet gezegd. Nog toffer zijn ze wanneer ze trakteren (ik heb er 25, dat betekent dus elke 2 weken taart, grote opgaven daar) of wanneer ze een eigen fruitbomengamma bezitten. Ik heb dit jaar dankzij en mooie zomer al mogen genieten van mirabellen, walnoten, peren en appels. Appels met bergen, meerbepaald. Daarom dacht ik, appels zijn goed, appelcake… beter! Bij deze, 3 recepten, voor als je ook teveel appelbomen bezit, of collega's met teveel appelbomen natuurlijk.
Het deeg lijkt allemaal nogal op elkaar, maar verschilt toch op kleine vlakken. Het gaat om een appel-honingcake, een appelplaatcake en appelmuffins. Die appelmuffins staan al op de blog, dus daarvoor moet je daar die pagina, nogal onnozel om dat hier als bladvulling te gebruiken.


Nog een kleine tip: de avond dat ik zou gaan bakken had ik geen bergen tijd, dus maakte ik het deeg op voorhand. Je kan deeg perfect enkele weken invriezen, zodat je enkele keren kan genieten van een grote berg. Ik moest maar een dag wachten om af te werken, dus bewaarde ik de degen in een gesloten kom in de koelkast. Enkel de appelstukjes moet je er pas achteraf bij doen, anders kan je deeg snel zuur worden.Appel-honingcake
Genoeg voor één cake
Bereidingstijd: 15 min. voorbereiding, 60 minuten baktijd
Met dank aan Jeroen Meus voor het recept.

Ingrediënten
250 gr boter + extra voor het invetten
300 gr bloem + extra voor het invetten
5 eieren
100 gr suiker
100 gr honing
2 stevige appels
1 koffielepel vanille-extract of een vanillestokje
1 koffielepel bakpoeder
1 snuif kaneel
1 snuif zout

Bereiding

Laat de boter zacht worden uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 180°C.
Weeg alle ingrediënten af. Meng de boter met de suiker en de honing. Voeg de zaadjes van de vanillestok toe, of het vanille-extract. Voeg één voor één de eieren toe. Om het geheel niet te laten schiften kan je een lepel bloem toevoegen op voorhand. Zeef de bloem en voeg ze bij het mengsel. Doe er dan ook het bakpoeder, de kaneel en het zout erbij. Snij de appels in kleine stukjes en vermeng onder het deeg.
Vet een rechthoekige bakvorm in met wat boter en bebloem. Stort het deeg daarin en bak in een hete oven gedurende een uur. Afhankelijk van je oven kan het wat langer duren, Check met een houten prikker.


Plaatkoek-appelcake
Genoeg voor één cake
Bereidingstijd: 15 min. voorbereiding, 25 minuten baktijd
Recept afkomstig van BBC Good Food

Ingrediënten
225 gr boter
280 gr lichtbruine basterdsuiker
4 eieren
2 kl vanille-extract
350 gr zelfrijzende bloem
2 el bakpoeder
2 grote appels

Bereiding

Zet de oven aan op 180°C. Neem een grote platte bakplaat en leg er een vel bakpapier in dat wat groter is dan de vorm, zodat de cake makkelijk uitneembaar is.
Meng de boter, suiker en eieren. Voeg daarna de bloem, vanille, bakpoeder toe. Snij 2 appelen in kleine stukken en vermeng onder het deeg. Je kan uiteraard ook met ander fruit werken hé!
Verspreid het deeg over de vorm en bak gedurende +/- 20 minuten. Bij mij duurde het iets langer, check zelf met een houten prikker.Geen opmerkingen:

Een reactie posten