zondag 17 november 2013

Koffie-plaatcake met koffieglazuur

Herfst betekent herfstige smaken, warme dingen waaraan een mens zich kan verwarmen. Dus met niet te veel uitleg krijg je bij mij dan een koffiecake gepresenteerd op je bord!






Koffiecake

Genoeg voor een bakvorm van 30x30 cm
25 min voorbereiding + 30 minuten baktijd
Afkomstig van BBC Good Food, licht gewijzigd

Ingrediƫnten
250 gr zachte boter, plus wat voor het invetten
280 gr zelfrijzende bloem
250 gr lichtbruine suiker
1/2 el bakpoeder
4 eieren
150 ml yoghurt (mag mager of vol zijn, wat je maar wil)
1 el vanille-extract (of een uitgesneden stokje)
1 el cacaopoeder (niet de nesquick soort)
60 gr chocoladedruppels (die niet smelten bij het bakken, Aveve heeft goede)
200 ml sterke koffie (ik maak dat dan met oploskoffie)
150 gr bloemsuiker

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een bakvorm in en bebloem, of leg er een vel bakpapier in.
Vermeng de boter met de suiker, daarna ook de eieren, bloem, bakpoeder, yoghurt, vanille-extract, cacaopoeder en 100 ml koffie. Klop niet te lang op, dan blijft het luchtig. Stort in de bakvorm en bak gedurende een dertigtal minuten (afhankelijk van je oven).

Voor het glazuur: Doe wat van de overgebleven koffie (niet alles) in een kommetje, en doe er de bloemsuiker bij. Klop goed les met een vork, tot het een stroperige consistentie heeft. Je kan eventueel meer koffie of bloemsuiker gebruiken, het is een kwestie van aanvoelen (sorry). Verspreid over de (afgekoelde!) cake en snij in vierkantjes. Je kan er eventueel nog wat echt of chocolade koffieboontjes op doen, ter versiering.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten