Hier moet je wel iets meer voor in huis halen, ik had gelukkig nog net genoeg dessertrijst in huis om de klus te klaren. Je hebt ook iets nodig dat mij standaard aan mijn oma doet denken: Saroma puddingpoeder! Als we ons bij onze oma verveelden ofzo, hield ze ons bezig met iets dat het kleinste kind ook kan... Met de rest van het poeder maak ik sowieso nog eens puddinkjes, for old time's sake.
In het recept van meneer Meus staat dat je uit 1 rol bladerdeeg 4 vormpjes krijgt, maar door mijn restjes terug uit te rollen kreeg ik er gemakkelijk 6 uit. Misschien heeft hij grotere vormpjes, kan ook. Tip: rol het bladerdeeg goed uit als je niet zo'n diepe vormpjes hebt, want anders is het wat teveel deeg, en te weinig vulling. Weet ik nu dus.
Eens de vormpjes zijn klaargestoomd, is het tijd voor het maken van rijstpap en pudding. Daar heb ik geen foto's van, wegens volle concentratie vereist... Ik heb al menig potje rijstpap doen aanbranden, en een gewaarschuwde vrouw... jeweetwel.
Ideaal recept om uw oma eens mee te verrassen!
Recept afkomstig van Dagelijkse kost
Bereidingstijd: 40 minuten
Ingrediënten
65 gr dessertrijst
90 gr suiker (of 7 eetlepels, ik heb ook geen weegschaal die 90 gram zo precies afweegt)
22 gr puddingpoeder vanille (een derde van een doosje)
1 ei
1 vanillestokje
15 cl melk voor de pudding
3 dl melk voor de rijst
1 vel kant-en-klaar bladerdeeg
Bereiding
Meet alle ingrediënten op voorhand af, dat werkt hier het makkelijkst. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Beboter en bebloem de vormpjes.
Zet je deegrol nog eens over de rol bladerdeeg, en probeer zo economisch mogelijk te werken om je vormpjes te vullen. Om proper te werken snij je de rest van het deeg van de randjes.
Snij het vanillestokje open en schraap de zaadjes eruit. Doe de melk, de rijst en het vanillestokje plus zaadjes in een kookpotje, en zet op een medium vuurtje. Onder constant roeren met een houtel lepel kook je de melk op, tot een flinke rijstpap hebt. Haal van het vuur, en voeg de suiker toe.
Maak dan de pudding door het poeder even op te kloppen in de rest van de melk, terwijl de rijst wat afkoelt. Voeg de pudding aan de rijstpap toe.
Scheid het ei. Voeg het eigeel onder constant roeren toe. Het eiwit klop je tot schuim, en roer je er voorzichtig onder.
Vul de bodempjes tot aan de rand met de rijstpudding. Zet ze in de oven gedurende 25 minuutjes, en probeer er dan af te blijven totdat je je vingers niet verbrandt aan die heerlijkheden...
Smakelijk!
Hei Celine. Leuke blog! Ik ga de rijsttaartjes vandaag eens uitproberen. :) Sarah Thomas
BeantwoordenVerwijderenBen benieuwd! Laat eens weten hoe het ging :)
BeantwoordenVerwijderen