woensdag 24 april 2013

Kokos-cranberry-broodpudding-dessertje


Vandaag is het mij niet 100% duidelijk wat voor franse definitie ik moet geven aan dit baksel, maar dat het lekker is, dan kan ik wel beamen!Ik heb voor de verandering nog eens hulp gekregen, van twee alleraardigste mede-interieurarchitecten dan nog... die allebei een zwak hebben voor bakken: ideaal!

Dus, vandaag is het meer een dessertje, en je kan het nog op voorhand maken ook! Zo moet dat, gene stress, dat is allemaal niet goed voor uw hart. Zegt dat ik het gezegd heb.


Gezien mijn totale aversie voor rozijnen (boe aan alle bakkers die geen boterkoeken hebben zonder!) is een gewone broodpudding niet zo mijn ding, dus, on to the next level, met gedroogd fruit dat in het Engels gekender is dan in het Nederlands. Of toch sexier, want veenbessen, geweldig sexy klinkt dat niet.

Broodpudding met kokos en cranberry
Uit het Delicious bakboek

Bereidingstijd: 30 min, wellen 30 min, bakken 25 min.
Voor 8 personen
Dit kan je maken in kleine potjes, maar ook in één grotere ovenschaal. 

Ingrediënten

125 gr gedroogde veenbessen
5 el marsala of rum
8 sneetjes wit brood, zonder korstjes
boter
200 ml melk
200 ml kokosmelk
zaadjes van 1 vanillestokje of 1 zakje vanillesuiker
2 eieren
1 eierdooier
80 gr suiker
gemalen kokos naar smaak (een vijftal eetlepels volstaat normaalgezien)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C.
Doe de veenbessen en rum in een steelpannetje en zet kort op het vuur, tot ze warm hebben. Laat dit 30 minuten staan om te wellen.

Bestrijk de sneetjes brood met boter, snij ze in blokjes en leg ze in de ovenschaaltjes. Verspreid de veenbessen over de potjes/schaal.
Vermeng de eieren met de suiker tot het mengsel luchtig schuimt (niet overdrijven ok hé).
Verwarm de melk in een pannetje (als er geen afwasser in de zaal is, hergebruik dan dat van de rum), samen met de kokosmelk en vanillezaadjes. Als het mengsel net niet kookt, mag je het bij de eieren en suiker gieten. Dit mag je samen dan over de broodpotjes verdelen. Roer -als je dat wil- even alles om, zodat er overal evenveel veenbes en brood zit. Bestrooi nu de mengseltjes met de gemalen kokos.

Nu komt het deel waar niemand zin in heeft (ik ook niet): Neem een extra grote ovenbestendige kom/schaal, en vul met heet water nadat je er de kokospotjes hebt in gezet. Zorg dat er geen water in de dessertjes komt, maar vul toch zo veel mogelijk. Dan is het een beetje gevaarlijk om met je ovenrooster tot aan je oven te gaan, maar eens je daar bent, is het ergste voorbij. Ah, nee, wacht, sorry... Het ergste komt 25 minuten later! De HETE rooster met de HETE schaal en het HETE water erin, uit de oven nemen, om dan zonder brandwonden de kleine kommetjes eruit te nemen. Juist. Ik heb dat helemaal alleen gekund, jullie ook! De smaak maakt trouwens alle dreigende brandwonden goed...
Voor de overdrijvers kan je dat nog aanvullen met vanille-ijs.

Lakesmijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten