dinsdag 30 april 2013

Wortelcake


Ja, het is zover. We gaan dingen die die op het eerste zicht een beetje raar lijken. Of dom. En toch! Wortelcake is lekker! Komende herfst ga ik me trouwens ook eens wagen aan pompoencake, maar dat zijn zorgen voor later.




Alweer positief, meer groenten dan iets anders (nou ja) in deze cake. Yay voor het ingebeelde dieet! 




Ik heb deze cake nu al 2 keer gemaakt, en ik geef toe dat het de eerste keer iets meer afzien was als de tweede keer. Zonder foodprocessor is 400 gr wortels raspen one hell of a job. Maar het resultaat smaakt uiteraard even lekker :)






Wortelcake

Bron: collega, met eigen aanpassingen
Bereidingsduur: 15 minuten, afhankelijk van je wortelrasptools, 60 minuten oven
Voor een taartvorm met diameter 22 cm, of een smalle lange vorm

Ingrediƫnten:

4 eieren
300 gr bloem
250 bruine suiker
185ml zonnebloemolie
400gr wortelen (ik weeg ze na het schillen)
55 gr walnoten

1 (bloed)appelsien, liefst onbehandeld (de zeste)
1 zakje bakpoeder
2 theelepels kaneelpoeder (naar eigen goesting

snuifje zout


optioneel, voor een laagje glazuur: 1 pakje bloemsuiker (250 gr), het sap van 1 citroen of appelsien, of een mengeling van beide

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een springvorm in en bebloem, zodat de cake er straks gemakkelijk uit komt.

Schil en rasp de worteltjes, pel de hak de walnoten en klop de eieren los. Het maakt voor de smaak niet echt uit of je fijn of grof raspt, maar ik heb het liever fijn. Klop de eieren met de suiker tot een romige massa en roer er de olie doorheen. Zeef de bloem met zout, kaneel, en bakpoeder er boven en mix dit met de eier-boter massa. Voeg daarna de geraspte wortelen, de zeste van de appelsien en (fijn gehakte) walnoten toe en meng alles nog even goed met de mixer. Het ziet er op dit moment niet geweldig uit, maar het komt goed! Giet of spatel de massa in de taartvorm en bak ong. 1 uur, tot een houten prikker er weer schoon uitkomt. 

Laat de cake uit de oven even afkoelen in de vorm, ontvorm en laat afkoelen op een rooster.

Intussen maak je het glazuur: pers een citroen of sinaasappel (of een mengeling van beide) uit in een kom. giet er beetje bij beetje de bloemsuiker door, dat hoeft niet het hele pakje te zijn. Aan de foto's bij mij zie je dat het nog vrij lopend was. Hoe meer suiker, hoe vaster het glazuur. 

Smakelijk en succes!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten