donderdag 18 juli 2013

Midden-oosterse gehakttaart





Nòg een hartig gerecht! We doen zot! Geen schrik, ik heb nog een aantal plannen om de zoetekauwen onder jullie te plezieren, wacht maar...

Eerst dit geweldige recept uit delicious magazine, waar ik een grote boon voor heb. Ik merk ook altijd als ik iets heb gemaakt uit dat magazine, want het is zowat besmeurd en verkreukeld, aangezien ik geen staander heb, en niet zoveel werkblad in mijn keuken dat het proper kan blijven liggen... Ach ja, de dingen moeten leven hé.



Soit, de eerste reactie toe ik dit gerecht op tafel zette, was "maar allez, dat is niet goed hé. Dat is veel te weinig!" Dusja, ik mag het nog maken. En als iets goed is, moet het gedeeld worden, bij deze!
PS: laat u niet afschrikken door de ietwat lange ingrediëntenlijst, het zijn veel kruiden.
PS2: sorry voor de minder geweldige foto's, pas halfweg dacht ik eraan om foto's te nemen... en 't was dan al donker.

Midden-Oosterse gehakttaart
Genoeg voor 4 kleine (bijgerecht) of 2 grote eters (=wij dus)

Bereidingstijd: 40 min, 15 min oven

Ingrediënten
3 el olijfolie
1 el tomatenpuree
2 tenen knoflook, geperst
350 gehakt, ik nam varken, in het recept stond eigenlijk lam, maar Het Lief is geen liefhebber.
1 tl korianderpoeder
snuif gedroogde chilivlokken, of gedroogde pepertjes in stukjes dus
2 kl komijnzaad
sap van één citroen
handje fijngesneden munt
een rol prefab bladerdeeg
2 tomaten in stukjes
1/2 tl sumak
1 rode ui
2 el bladpeterselie
250 gr humus
50 gr feta (kwartje van een pakje)
een zakje luiewijvensla en wat vinaigrette voor erbij

Bereiding

Vet een taartvorm (rond of langwerpig, maakt niet uit) in en verwarm de oven voor op 200°C.
Leg het deeg in de bodem (mag met bakpapier en al) en bestrijk met wat boter. Bak (zonder gewicht) 9 minuten in de oven, laat hem iets afkoelen en druk dan de bodem wat omlaag (hij gaat superhard rijzen, maar da's niet erg).
Neem een gewone pan en bak in de helft van de olie de tomatenpuree kort aan, samen met de helft van de knoflook. Daarbij mag vervolgens het gehakt, het korianderpoeder, de chilivlokken en 1 el komijnzaad. Blijf bakken op een middelhoog vuur tot het gehakt rul en gaar is. Voeg van het vuur af  2,5 el citroensap, 1 el munt en wat peper en zout aan toe. Laat even staan.
Maak een mengsel van de tomaatstukjes, sumak, ui en peterselie en de rest van de munt, olie, knoflook, komijn, citroensap en wat zout en peper.
Bestrijk de taartbodem met humus en verdeel hierover het gehaktmengsel. Verspreid hierover ook de feta (verkruimeld). Bak de taart nog 5 minuten.
Wanneer de taart klaar is, verspreid je er het tomatenmengsel over met eventueel nog wat munt.
Serveer met een lichte salade, als je dat wenst.

Smakelijk!

1 opmerking:

  1. Heb ik deze middag gemaakt met brikdeeg. Manman, lekker daar niet van, maar dat deeg kruimelt zo. Ga de volgende keer ook bladerdeeg gebruiken of kleine vormpjes ;)

    Maaike

    BeantwoordenVerwijderen