zaterdag 17 augustus 2013

Rode vruchten meringues

Tijd voor een specialleke.  Ik had hier al een tijdje zin in, maar durfde er niet goed aan te beginnen. Met wat hulp van een recept uit Delicious gaf ik er dan toch mijn eigen draai aan, en hieronder vind je dan het resultaat van een klein (maar geweldig lekker) experimentje.'t Is er wel weer één voor de echt zoetemuilkes, want een groot gedeelte van meringue bestaat nu eenmaal uit...  suiker. Sorry jongens en meisjes, ik sta niet in voor eventuele sugar rushes.

Met de restjes van de eierdooiers kun je uiteraard geweldige chocolademousse uit uw mouw schudden, dat kunnen jullie wel zonder mij, geloof ik?Rodevruchtenmeringue
Voor 10 grote meringues

Bereidingstijd: 30 min en oven +/- 2 tot 4 uur (jah)

Ingrediënten
150 gr verse eiwitten (+/- 6 stuks)
150 gr kristalsuiker
300 gr poedersuiker, gezeefd (doen!)

frambozen, aardbeien, in een hoeveelheid naar smaak
2 eetlepels kristalsuiker
een scheutje witte wijn of een schuimender variant (cava, prosecco, champagne, whatever)


Bereiding
Verwarm de oven voor op 150°C. Doe wat rood fruit (of ander fruit, dat mag natuurlijk ook, doe vooral uw goesting) in een ovenschaal, samen met 2 schepjes suiker en een scheut drank. Zet 30 minuten in de oven, tot het halve puree is geworden. Zeef het mengsel. De vruchten gaan we nu gebruiken, van de vloeistof kan je superlekkere ijsblokjes maken voor in spuitwater!

Haal je ovenplaat/rooster eruit en leg er bakpapier of een siliconenmatje op.

Zet de oven nu lager, naar 100°C. Klop de eiwitten héél stevig, en voeg al kloppend de kristalsuiker toe (niet alles in één keer erbij kappen, in stukjes doen). Niet te lang kloppen, anders krijg je vlokken en is het eiwit te ver. Spatel dan in een paar keer de poedersuiker erdoor, tot je eiwit heel erg blinkt.

Voeg er voorzichtig de vruchtjes aan toe. Maak met 2 lepels bergjes op je ovenplaat (laat wat extra plaats ertussen, ze smelten nog). De bergjes maak je ter grootte van een flink ei, anders duurt het héél lang om ze te drogen/bakken. Zet in de oven, met een houtel spatel tussen de ovendeur, zodat de lucht kan ontsnappen. Kijk om het half uur eens, en duw eens op je meringues om te kijken of ze al uitgehard zijn.

Bewaar in een luchtdichte doos, maar ik raad u vooral aan ze gewoon op te eten.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten