zondag 22 december 2013

Kokos-havermoutkoekjesDit jaar maak ik zelf geen kerstdiner of feestelijke high-tea in mijn vakantie, maar ga ik lekker niets doen… Maar niet voor jullie nog een koekjesrecept van me krijgen, ideaal om mee te nemen als cadeautje, of om als souvenir mee te geven aan je gasten.Het recept is eigenlijk dat van Anzac-koekjes, dat zijn (blijkbaar, ik heb dat ook maar gelezen hé) koekjes die ze destijds maakten om op te sturen aan de Australische soldaten in de één of andere oorlog (ANZAC staat voor Australian and New Zealand Army Corps).Ik heb eigenlijk twee varianten gemaakt, en ze zijn allebei even lekker (al was de voorkeur hier thuis nogal duidelijk). De ene zijn de gewone versie, zoals het klassieke recept voorschrijft. De andere heb ik gepimped met wat grof zout, erover gestrooid net voor het bakken. Gewoon proberen!Wie liever dessertideetjes krijgt, hier zijn er een paar!

Chocolat Moellieux
Kokos-cranberry broodpudding
Panna cotta mokka
Mini-kaastaartdessert
Vijgendessertjes


Kokos-havermoutkoekjes 

Recept voor een twintigtal koekjes
Bereidingstijd: 30 minuten
Recept van BBC Good Food

Ingrediënten
85 gr havermoutvlokken
85 gr gemalen kokos
100 gr bloem
100 gr bruine suiker
100 gr boter
2 el maple syrup
2 el honing
1 el bicarbonaat

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier, vet in met wat boter.
Vermeng de havermout, kokos, bloem en suiker in een kom. Smelt de boter en voeg de honing en maple syrup eraan toe. Los het bicarbonaat op in 2 eetlepels kokend water. Voeg de boter en het bicarbonaatwater toe door ze in een putje van de droge ingrediënten te gieten. Roer op 't gemakje alles samen (op het eind best met je handen, het is tamelijk vast en aan de droge kant, dat is normaal).

Vermeng alles goed en schep met een koffielepel of met je handen kleine hoopjes van het deeg en verspreid ze over het vel bakpapier. Optioneel kan je wat fleur de sel op de koekjes doen voor je ze bakt.
De koekjes worden nog iets groter in de oven, maar je kan ze toch op drie cm van elkaar leggen. Bak gedurende 10 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Laat afkoelen op een rooster en bewaar in een gesloten doos gedurende maximum 4 dagen.

Of, geef ze mee natuurlijk, iedereen blij!Ge ziet, ons katje was ook blij met haar hoedje. Fijne feestdagen iedereen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten