woensdag 17 juli 2013

Salade met rode biet



Aangezien ik nu vakantie heb, zie ik het al wat meer zitten om eens iets nieuw te proberen bij wijze van avond/middagmaal. Vandaar deze keer niets zoets, maar een gezonde salade, passende bij deze warme dagen...

Ik ben wel niet helemaal flink geweest, want mijn groentenmeneer (in de donkersteeg, een scheetje van ne mens) heeft voor mij de rode bieten al gekookt, ik kreeg ze -nog warm- zo mee.

Maaltijdsalade met rode bietjes
Losjes geïnspireerd op Jeroen Meus

20 minuten, 2 personen

Ingrediënten:
1 zakje luiewijvensla (veldsla, als je dat kan vinden)
100 gr feta
2 rode bieten (voorgekookt)
een handjevol pijnboompitten
één klein doosje spekblokjes
een rode ui, sjalot of 4 lente-uitjes, naar persoonlijke voorkeur (ze gaan er rauw in)
scheutjes (prei, luzerne, je vindt dat normaal wel in de grotere supermarkten)

Voor de vinaigrette:
1 kl graantjesmosterd
1 kl lopende honing
1 kl frambozenazijn
3 kl olijfolie
Peper en zout

Bereiding:

Maak de vinaigrette door alle ingrediënten goed te roeren tot ze gecombineerd zijn.
Rooster de pijnboompitjes in een droge pan op een hoog vuur. Blijf erbij en schud vaak op, ineens gaat het snel. Hou de pitjes apart. Gebruik dezelfde pan om de spekjes in te bakken. Neem van het vuur als ze gaar zijn. Snij de ui in fijne ringen, verdeel de feta in brokjes en snij de bietjes in kleine stukjes.
Verdeel de sla en wat scheutjes over de borden. Schik daarop de ui, kaas, en noten. Verdeel er het grootste deel van de vinaigrette over en voeg dan ook de spekjes en bietjes aan toe. Geef de vinaigrette bij de salade, voor wie meer wil.




1 opmerking: